Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

oekraine Beste reistijd voor Oekraïne

Wil je weten wanneer je het beste naar Oekraïne kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Oekraïne is een land gelegen in het oosten van Europa. Door de ligging kent het grootste deel van het land een continentaal klimaat. Het is vooral het gematigde landklimaat dat hier overheerst. In het zuiden gaat dit via het warme landklimaat over in strook aan de Zwarte Zee met een warm zeeklimaat. Als je kijkt naar het weer in Oekraïne dan moet je een onderscheid maken tussen de kustgebieden en het binnenland. Landinwaarts zijn de winters wat koeler en aan de kust zie je dat het in de zomer gemakkelijker tropisch warm wordt dan in het binnenland. Oekraïne is geen uitgesproken droge of natte bestemming. De kans op neerslag is iets kleiner dan in Nederland. Aan de Zwarte Zee-kust is de kans op een regen- of sneeuwbui nog wat kleiner.

De seizoenen lopen in Oekraïne ongeveer gelijk met zoals je het in de rest van Europa ziet. De winter begint ongeveer halverwege november en duurt tot begin maart. Daarna volgt een voorjaar dat tot en met het einde van mei duurt. Juni, juli en augustus zijn de zomermaanden, waarna het najaar van september tot ongeveer half november duurt.

Meest aangename maanden

De beste reistijd voor een vakantie naar Oekraïne is van half mei tot half september. Als je gaat rondreizen, een stedentrip wilt maken of een actieve vakantie wilt vieren, dan kun je beter kiezen voor een reis tussen half mei en eind juli of in de eerste helft van september. De maanden juli en augustus kunnen vrij warm zijn. Dat zijn daardoor juist de beste maanden voor een zonvakantie in Oekraïne.

Wintersport

Het is misschien voor ons Nederlanders geen alledaagse skibestemming, maar je kunt in Oekraïne prima aan allerlei vormen van wintersport doen. Er valt in de winter voldoende sneeuw om te kunnen skiën of snowboarden. Met name binnen de Karpaten vind je verschillende wintersportgebieden. De beste reistijd voor een wintersportvakantie in Oekraïne is van januari tot half maart.

Reisadvies - Oekraïne
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Oekraïne
Reisadvies - Oekraïne
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Oekraïne

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.