Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

myanmar Beste reistijd voor Myanmar

Wil je weten wanneer je het beste naar Myanmar kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Republiek Unie van Myanmar, dat ook nog wel Birma genoemd wordt, is een land gelegen in het zuidoosten van Azië. Het land behoort tot de meer lastige landen in de regio, maar ook tot de meest tot de verbeelding sprekende bestemmingen. Wie bijvoorbeeld foto's of filmpjes ziet van de luchtballonnen boven Bagan die zou spontaan een vakantie naar Myanmar willen boeken. Wie naar Myanmar reist die zal te maken krijgen met een tropisch moessonklimaat. Er zijn per kalenderjaar drie seizoenen: een droog seizoen, een heet seizoen en de moessonperiode. Hoe warm het wordt en hoeveel regen er tijdens het regenseizoen valt is vooral afhankelijk van de ligging. Sommige kustgebieden mogen op meer dan 5000 millimeter per jaar rekenen. Dat is ongeveer zes tot zeven keer zoveel dan in Nederland. In de delta ligt de jaarlijkse neerslagsom rond de 2500 millimeter en in het droge gebied binnen centraal Myanmar valt er 'slechts' rond de duizend millimeter regen per kalenderjaar.

Het klimaat van Myanmar heeft een grote impact op het toerisme. Die zorgen ervoor dat ze hun reis vooral inplannen in het droge seizoen en zullen trachten het natte seizoen te ontwijken. Als je weet dat Sittwe, dat aan de noordwestelijke kust gelegen is, in de zomer meer dan duizend millimeter regen per maand ontvangt, dan zorg je ervoor dat jij daar dan niet bent.

Fijnste maanden

De beste reistijd voor een rondreis of ander soort vakantie in Myanmar is van december tot en met maart. Het is dan grotendeels droog, erg zonnig en veelal aangenaam warm, hoewel het in het binnenland in maart al erg warm kan worden. In het centraal gelegen Mandalay zijn maximumtemperaturen van 35 tot 40 graden dan al normaal. In hoofdstad Yangon wordt het in februari al serieus heet. De rest van Myanmar heeft in de winterperiode te maken met middagtemperaturen die veelal tussen de 25 en 30 graden liggen. In de bergen wordt het koeler naarmate je in hoogte stijgt.

Reisadvies - Myanmar
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Myanmar
Reisadvies - Myanmar
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Myanmar

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.