Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

maldiven Beste reistijd voor de Malediven

Wil je weten wanneer je het beste naar de Malediven kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Republiek der Malediven is een eilandengroep die gelegen is in de Indische Oceaan. De bijna 1200 eilanden die verspreid liggen over 26 atollen zijn een zogenaamde droombestemming. De tropische eilandjes met prachtige witte zandstranden, wuivende groene palmbomen en een felblauwe zee doen de fantasieën prikkelen van mensen die op zoek zijn naar een relaxte strandvakantie. Vooral in de segmenten 'huwelijksreizen' of 'romantische strandvakanties' zijn de Malediven een topbestemming. In absolute aantallen zijn er voldoende bestemmingen te vinden die meer bezoekers per jaar ontvangen, maar relatief gezien is het toerisme nadrukkelijk aanwezig en vormt het nu de belangrijkste bron van inkomsten voor de Malediven.

Wie naar de Malediven reist die krijgt te maken met een tropisch moessonklimaat. Kenmerkend voor het weer op de Malediven zijn de aangename temperaturen gedurende het hele jaar, de vrijwel altijd aanwezige passaatwind en de moessonperiode waarin er redelijke hoeveelheden regen kunnen vallen. Op de meest zuidelijke eilanden valt er meer regen dan op de eilanden die centraal of in het noorden van de Malediven liggen. Daar is eigenlijk geen sprake meer dan een moessonperiode, maar valt er gedurende het hele jaar redelijk wat regen regen.

Beste maanden

De beste reistijd voor een vakantie naar de Malediven is van januari tot halverwege april. Dit is de meest droge periode. Er kan nog steeds een regenbui voorkomen, maar de kans op een langere periode met vrij veel neerslag is klein in de eerste 3,5 maand van het kalenderjaar. Dit maakt van de Malediven een goede winterzonbestemming. De middagtemperaturen liggen dan rond de 30-32 graden Celsius, 's nachts koelt het amper af en de zeetemperatuur is met 28-29 graden zeer aangenaam.

Cyclonen

In de periode half april tot half december komen er tropische cyclonen voor in de Indische Oceaan. Die kunnen richting (een deel van) de Malediven trekken. Zware regenval, harde wind en hoge golven kunnen dan voorkomen. Gelukkig komt dit niet al te vaak voor. De zuidelijke atollen zijn minder gevoelig voor orkanen omdat deze dichte bij de evenaar liggen. Orkanen bewegen zich zelden richting de evenaar.

Reisadvies - de Malediven
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: de Malediven
Reisadvies - de Malediven
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: de Malediven

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.