Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

malawi Beste reistijd voor Malawi

Wil je weten wanneer je het beste naar Malawi kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Republiek Malawi is een land gelegen in het zuidelijke deel van Afrika. Malawi ligt niet aan een zee, maar wel aan het bijna dertigduizend vierkante kilometer grote Malawimeer. Dit meer is onderdeel van de Grote Slenk, die ook vaak als Grote Riftvallei aangeduid wordt. Het klimaat van Malawi is grotendeels tropisch, maar laat in de hoger gelegen gebieden een wat meer gematigd karakter zien. Daar liggen de temperaturen wat lager dan in de gebieden dien direct aan het Malawimeer liggen.

Beste maanden

Omdat Malawi ten zuiden van de evenaar ligt, vallen de seizoen omgedraaid ten opzichte van Europa. Tijdens onze zomer is het winter in Malawi. Het is er dan koeler, zonniger en aanzienlijk droger. Op het moment dat het bij ons winter is, is het in Malawi zomer. Dat betekent redelijk wat neerslag, hogere temperaturen, meer bewolking en minder zon. Omdat het dan ook nog vrij benauwd kan worden, is dit niet de beste reistijd voor Malawi. Gebaseerd op het klimaat en dus de weersomstandigheden, wijzen wij mei tot en met oktober aan als beste reistijd voor Malawi. Een verschijnsel waar je in de winter wel mee te maken kunt krijgen is mist die vanuit de hooglanden het plateau op kan drijven.

Tijdens de lokale winter liggen de maximumtemperaturen gemiddeld tussen de 22 en 30 graden Celsius. In het tropische zuiden, waar het tijdens de lokale zomer flink heet kan worden, is het in de winter aangenaam warm.

Een verschijnsel waar je in de periode december tot en met april tekening mee moet houden, zijn tropische cyclonen die vanaf de Indische Oceaan richting Afrika trekken. Malawi wordt zelf nooit vol getroffen door een orkaan, maar orkaanactiviteit in de oostelijke regionen van Afrika kunnen effect hebben op het weer in Malawi. Dat is dan meestal in de vorm van vrij veel neerslag en soms ook hardere wind.

Reisadvies - Malawi
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Malawi
Reisadvies - Malawi
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Malawi

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.