Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

indonesie Beste reistijd voor Bali

Wil je weten wanneer je het beste naar Bali kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Binnen Indonesië geldt het eiland Bali als de grote toeristische bestemming. Jaarlijks bezoeken ongeveer driehonderdduizend Nederlanders Bali, waarmee het Thailand als meest populaire Aziatische vakantiebestemming voorbijgestreefd is. De tropische stranden, de mooie natuur en de kenmerkende Balinese cultuur zijn de grote trekpleisters van Bali. Ten daarbij op dat je te maken hebt met een warm tropisch klimaat en kunt genieten van de heerlijke Balinese keuken en je begrijpt waarom dit verafgelegen eiland zo'n aantrekkingskracht heeft.

Wie een vakantie naar Bali wil boeken die doet er goed aan zich eerst goed te verdiepen in het klimaat van Bali en het daaruit voortvloeiende weer. Als je de reiswebsites en reisbrochures van Bali bekijkt dat wordt de indruk gewekt dat het vrijwel altijd zonnig is op Bali. Dat is niet zo. Bij vrijwel ieder tropische bestemming horen regenbuien, snel opkomende bewolking en af en toe zware regenval. Dat is op Bali niet anders. Ook daar is sprake van een regenseizoen en een droger seizoen. Tijdens het regenseizoen bestaat de kans dat nabij voorbijtrekken orkanen invloed uitoefenen op het weer op Bali. Dit kan leiden tot veel regen, hardere wind en hogere golven.

Meest aangename maanden

De beste reistijd voor een vakantie op Bali is van juni tot en met september. Dit is de periode waarin er de minste regen valt en de zon zich het langst laat zien: gemiddeld tien uur aan zonneschijn per dag. De hoeveelheid regen verschilt een beetje per locatie op Bali. In de buurt van Denpasar valt de minste neerslag: in juli en augustus enkele tientallen millimeters per maand. De regen valt vooral in de vorm van buien, waarna het meestal snel weer opklaart. Het binnenland van Bali, dat voor een groot deel uit heuvels en bergen bestaat, is koeler, grijzer en natter dan de kustgebieden. Op hogere hoogtes kan het dan zelfs koel worden.

De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in de periode juni tot en met september rond de dertig graden. Omdat dit het minder vochtige seizoen is, is de gevoelstemperatuur beter dan tijdens onze wintermaanden.

Het regenseizoen

Bali kent een regenseizoen dat eind oktober / begin november begint en duurt tot rond begin april. Het is dan iets warmer en het aantal uren zon ligt lager. Door de hoge relatieve luchtvochtigheid voelt het dan warmer aan dan het is. De gemiddelde dagtemperatuur ligt iets boven de dertig graden. Voor het gevoel lijkt het wel 35 graden te zijn. De maanden december, januari en februari zijn het natst op Bali: gemiddeld valt er dan, afhankelijk van de locatie, tussen de 250 en 350 millimeter regen per maand in de kustgebieden. Toch is Bali een goede winterzonbestemming. Tussen de buien door is er immers voldoende ruimte voor de zon.

Bali tijdens de schoolvakanties

Wil of moet je tijdens de schoolvakanties reizen, bijvoorbeeld omdat je schoolgaande kinderen hebt waarmee je naar Bali wilt reizen? Dan is de zomervakantie veruit de beste schoolvakantie om dat te doen. Je je hebt dan het beste weer en je kunt langer dan twee weken naar Bali reizen als je dat zou willen. De andere schoolvakanties bieden die optie niet als er sprake is van leerplicht bij één of meerdere kinderen. Qua weer zouden de herfstvakantie en de meivakantie een optie zijn. Reis je in de najaarsvakantie naar Bali dan moet je je realiseren dat je na aftrek van de reistijd maximaal zeven dagen ter plekke overhoudt.

Reisadvies - Bali
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Bali
Reisadvies - Bali
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Bali

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.