Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

frans-guyana Beste reistijd voor Guyana

Wil je weten wanneer je het beste naar Guyana kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Coöperatieve Republiek Guyana is een land dat gelegen is in het noorden van Zuid-Amerika. Guyana stond vroeger bekend als Brits-Guyana, om het onderscheid te maken met Frans-Guyana. Het zijn tropische klimaten die de dienst uitmaken in Guyana. De noordelijke helft kent een tropisch regenwoudklimaat, terwijl het zuidelijke deel te maken heeft met het tropisch moessonklimaat en het tropisch savanneklimaat. Guyana is een waterrijk land, enerzijds door de flinke hoeveelheden regen die uit de hemel gevallen komen, anderzijds door de vele rivieren die door het land stromen. De slechte drainage zorgt ervoor dat een groot deel van het regenwater over land afgevoerd wordt via de rivieren. Dit levert een groot aantal spectaculaire watervallen op, maar ook overstromingen in de zwaarste regenperiodes.

Wat de beste reistijd is, is vooral afhankelijk van het regenpatroon. En dat is niet binnen het hele land gelijk. Sommige gebieden hebben een droger seizoen van ongeveer een half jaar (oktober tot en met maart), terwijl andere gebieden van Guyana een drogere periode kennen aan het einde van het jaar of in het voorjaar. Hoofdstad Georgetown, dat centraal aan de kust ligt, kent twee kortere periodes waarin er minder regen valt, maar die je niet droog mag noemen. Daar is de periode september tot half december droger en zie je in februari en maart de neerslaghoeveelheden ook tijdelijk dalen.

Beste maanden

Als we één periode als beste reistijd voor Guyana moeten aanduiden, dan zou dat september tot en met november zijn. Dit is in een groot deel van het land de meest droge en zonnige periode. De enige uitzondering hierop vormt het noord-westen van het land. In de tropische regenwouden rond Mabaruma regent het dan nog vrij stevig en moet je wachten op de maanden februari en maart om met minder regen te maken te krijgen.

Reisadvies - Guyana
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Guyana
Reisadvies - Guyana
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Guyana

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.