Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

finland Beste reistijd voor Lapland

Wil je weten wanneer je het beste naar Lapland kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De provincie Lapland ligt in het noorden van Finland en is onderdeel van de regio Lapland die verspreid over het noordelijke deel van Scandinavië ligt. Fins Lapland is een droombestemming voor mensen die van winterse taferelen houden en voor wie het poollicht met eigen ogen wil aanschouwen. Het meeste toerisme vindt daardoor plaats in de wintermaanden. In de zomer wordt Lapland minder bezocht. Toch zijn er voldoende redenen om juist in de zomer naar Fins Lapland op vakantie te gaan. Denk aan wandelen, kanoën, raften, vissen of gewoon genieten van de onverstoorde landschappen.

De beste reistijd voor Fins Lapland is van juni tot en met augustus voor wie tijdens de warmere periode Lapland wil ontdekken. Voor winters Lapland zijn februari en maart de beste maanden.

Lapland in de zomer

Tijdens de zomermaanden zul je ervaren dat de dagen enorm lang zijn in Lapland. In juni en juli gaat de zon er niet onder, terwijl in mei en augustus het eigenlijk niet helemaal donker wordt tijdens de nacht. Hierdoor heeft de zon meer tijd om het aardoppervlakte te verwarmen. De gemiddelde maximumtemperaturen liggen in de periode juni tot en met augustus rond de 15 tot 20 graden Celsius. In de nacht blijft de temperatuur veelal ruim boven het vriespunt hangen. Niet echt warm, maar aanzienlijk warmer dan de ijskoude winters in Lapland. De zomer is helaas wel de nattere periode in Lapland. Er valt dan gemiddeld zo'n 50 tot 75 millimeter regen per maand.

Noorderlicht in Lapland met Voigt Travel

De winter in Lapland

Winters Lapland ziet eruit als een sprookje. Als je optimaal van het witte landschap wilt genieten, dan is de periode half februari tot eind maart de beste reistijd. Je vermijdt op deze manier de allerkoudste en meest donkere periode van de winter. In december en januari wordt het amper licht in Fins Lapland. Als je iets later in de winter reist, heb je meer daglicht en daalt de kans op extreem lage temperaturen. Die kunnen tijdens de winter dalen naar min 30 tot soms wel lokaal lager dan min 40 graden Celsius.

De langjarige gemiddelde temperaturen liggen in de winter rond de min 17 tot min 25 graden in de nacht en rond de min 8 tot min 14 graden overdag. De wind kan het op open vlaktes extra koud aan doen voelen. Wie wil sleetochten wil maken, met de sneeuwscooter op pad wil of wil gaan wintersporten in winters Lapland die moet zich daarom goed beschermen tegen de kou. Gebruik bij voorkeur speciale thermopakken die je op verschillende plekken kunt huren.

Het noorderlicht

Als je het poollicht met eigen ogen wilt zien dan is de periode november tot en met februari de beste reistijd. Deze periode kent de meest donkere nachten, waardoor dit bijzondere verschijnsel het beste waar te nemen is. In oktober en maart kun je ook nog geluk hebben, maar in de andere maanden wordt de kans al een stuk kleiner.

TIP: Wil je vooral voor het noorderlicht naar Lapland reizen? Kijk dan eens bij de speciale noorderlichtreizen die Lapland-specialist Voigt Travel aanbiedt.

Reisadvies - Fins Lapland
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Fins Lapland
Reisadvies - Fins Lapland
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Fins Lapland

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.