Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

ecuador Beste reistijd voor de Galapagoseilanden

Wil je weten wanneer je het beste naar de Galapagoseilanden kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Galapagoseilanden vormen een bestemming die hoog op de verlanglijstjes staat van veel natuurliefhebbers. Deze archipel is immers de plek waar veel endemische diersoorten ontstaan zijn. Niet voor niets dat Charles Robert Darwin op deze plek zoveel onderzoek heeft gedaan om uiteindelijk te komen tot zijn beroemde evolutietheorie. Nog steeds vormen de Galapagoseilanden een uniek leefgebied voor dieren die je alleen maar hier in het wild kunt spotten, of die elders zo zeldzaam zijn dat dit de beste plek is om ze in het echt te zien. De Galapagoseilanden behoren tot Ecuador, maar liggen ongeveer duizend kilometer ten westen van het vastenland. Een vakantie op de de Galapagos Eilanden is kostbaar, in alle denkbare opzichten.

Beste maanden

De beste reistijd voor de Galapagos Eilanden wordt vooral bepaald door wat je wilt gaan zien en doen daar. Onder invloed van de Humboldtstroom komt er relatief koel zeewater naar de rond de evenaar gelegen archipel. Hierdoor is het zeewater in het seizoen dat bekend staat als 'garúa' aan de koelere kant: reken op gemiddeld ongeveer 22 graden Celsius. Dit seizoen begint in juni en duurt tot en met november. Omdat de luchttemperaturen in deze maanden ook wat lager liggen en dit het droge seizoen is, is het een ideale reistijd voor wie puur voor de natuur naar de Galapagoseilanden komt. De maximumtemperaturen liggen ongeveer tussen de 23 en 28 graden Celsius en de kans op neerslag is op redelijk wat plekken binnen de Galapagoseilanden nu het kleinst.

In combinatie met het strand

Een deel van de toeristen wil tijdens een vakantie op de Galapagoseilanden ook genieten van het strand. Vanwege de hogere temperaturen en het warmere zeewater is de beste reistijd voor een strandvakantie op de Galapagoseilanden van februari tot en met mei. Reken op middagtemperaturen van 28 tot 32 graden en zeewatertemperaturen die oplopen tot maximaal 26 graden Celsius. Dat deze maanden tot de nattere periode behoren stoort de meeste toeristen amper. Die hebben in deze periode een mooie allround vakantie waarin ze alle facetten van de Galapagoseilanden beleven.

El Niño

Van tijd tot tijd is er sprake van een weerfenomeen dat bekend staat als El Niño . Dit geschiedt gemiddeld eens in de pakweg drie tot zeven jaar. Als er sprake is van een El Niño , dan betekent dit in het geval van de Galapagoseilanden dat de temperatuur van het oppervlakte toeneemt, dat de zeespiegel stijgt en dat er meer golfactiviteit is. Door de hogere zeewatertemperatuur zit er tijdelijk (veel) minder plankton in de zee, waardoor er rond de Galapagoseilanden in dergelijke jaren sprake is van grotere vissterfte.

Reisadvies - de Galapagoseilanden
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: de Galapagoseilanden
Reisadvies - de Galapagoseilanden
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: de Galapagoseilanden

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.