Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

centraal-afrikaanse-republiek Beste reistijd voor de Centraal-Afrikaanse Republiek

Wil je weten wanneer je het beste naar de Centraal-Afrikaanse Republiek kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

De Centraal-Afrikaanse Republiek is geen drukbezochte toeristische bestemming. Armoede en een instabiele onveilige situatie zorgen ervoor dat het aantal mensen dat voor een vakantie naar Centraal-Afrikaanse Republiek vliegt waarschijnlijk op één hand te tellen is. Het gros van de reizigers naar dit in centraal Afrika gelegen land doet dat als hulpverlener of als zakenreiziger. Het weer en klimaat zal daardoor minder van belang zijn dan andere factoren. Toch zullen wij op basis van de weersomstandigheden hier een advies geven wat betreft de beste reistijd voor de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Beste maanden

De Centraal-Afrikaanse Republiek ligt in de tropische zone tussen de evenaar en de Sahara. Dit zorgt voor een tropisch savanneklimaat in het overgrote deel van het land. In het noorden is er een gebied dat een warm steppeklimaat kent en in de zuidelijke regionen zijn er gebieden met een tropisch moessonklimaat. De temperaturen zijn in heel het land tropisch. In het noorden kunnen de maximumtemperaturen oplopen naar 35 tot 40 graden Celsius. Een grote overeenkomst binnen heel de Centraal-Afrikaanse Republiek is dat er sprake is van een droog seizoen en een regenseizoen. De exacte periodes en intensiteit van de regenval verschillen wel binnen het land. Er is op basis hiervan wel één periode als beste reistijd voor heel de Centraal-Afrikaanse Republiek aan te duiden: van december tot en met februari. Deze wintermaanden behoren tot de droogste maanden van het jaar. In het noordelijke deel is maart ook nog droog te noemen, terwijl in het zuiden de neerslaghoeveelheden dan al toe beginnen te nemen. Dit is waar onder andere hoofdstad Bangui ligt.

Het regenseizoen

Afhankelijk van waar je je bevindt in de Centraal-Afrikaanse Republiek, begint het regenseizoen in maart, april of mei. Deze natte periode duurt tot oktober in het noorden en november in het zuiden. De maand augustus is de natste maand. Het regent dan bijna dagelijks en in de ochtenden komt er op grote schaal mist en nevel voor. Tijdens de zwaarste periodes met regenval kunnen er overstromingen plaatsvinden.

Reisadvies - de Centraal-Afrikaanse Republiek
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: de Centraal-Afrikaanse Republiek
Reisadvies - de Centraal-Afrikaanse Republiek
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: de Centraal-Afrikaanse Republiek

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.