Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

cambodja Beste reistijd voor Cambodja

Wil je weten wanneer je het beste naar Cambodja kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Het Aziatische land Cambodja ligt in een regio waar tropische klimaatsoorten overheersen. In het geval van Cambodja betreft het een tropisch moessonklimaat (type Am) waarbij er sprake is van een duidelijke droge periode en een nattere moessonperiode. Tijdens de moesson kunnen er aanzienlijke hoeveelheden regen vallen, vooral aan de kust van Cambodja. De regenperiode begint in april of mei en houdt aan tot aan november.

Beste reistijd

De beste reisperiode voor een vakantie in Cambodja is daardoor van december tot en met begin april. Omdat de maanden maart en april serieus heet kunnen zijn, vormen de maanden december, januari en in iets mindere mate februari de beste reistijd voor Cambodja. Het is dan droog, tropisch warm en overwegend zonnig. De echte hitte begint zo in de loop van februari toe te slaan. Op het moment dat de moesson begint zie je de temperaturen weer een beetje dalen.

De moessonperiode

De moesson oftewel het regenseizoen begint in mei en eindigt in november. In het noorden houdt de zwaarste regen meestal al in het begin van november op. In het centrale en zuidelijke deel moet je wachten tot meer tegen het einde van de maand. De klimaatverandering manifesteert zich in Cambodja door het feit dat er jaren voorkomen dat de moesson enkele weken langer aanhoudt dan gebruikelijk. Dat is wel iets om rekening mee te houden met je planning.

Orkanen

Cambodja ligt in een regio waar van juni tot december orkanen voor kunnen komen. Deze noemt men in dit deel van de wereld tyfoons of cyclonen. Door de geografische ligging heeft Cambodja vaak het geluk dat dergelijke zware tropische stormen richting Vietnam of Laos gaan en dat Cambodja de grootste ellende bespaard blijft. Als Cambodja al te maken krijgt met een orkaan, dan is deze vaak al afgezwakt. Neemt niet weg dat je in de tweede helft van het kalenderjaar er wel rekening mee moet houden dat een orkaan het weer en openbaar leven in Cambodja beïnvloedt.

Reisadvies - Cambodja
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Cambodja
Reisadvies - Cambodja
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Cambodja

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.