Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

botswana Beste reistijd voor Botswana

Wil je weten wanneer je het beste naar Botswana kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Het Zuid-Afrikaanse land Botswana is een vrij geliefde vakantiebestemming onder mensen die wilde dieren willen spotten tijdens een safari. Een goede planning wat betreft wanneer je naar Botswana reist is wel van belang als je enigszins comfortabel wilt reizen en voldoende dieren wilt spotten. Het land dat gemiddeld op ongeveer duizend meter hoogte ligt kent twee klimaattypes: het warme woestijnklimaat (type BWh) in het zuidwesten en binnen de Central Kalahari Game Reserve en het warme steppeklimaat (type BSh) elders in Botswana.

Beste maanden

In hele het land zijn er twee seizoenen: de droge en milde winter en de warme natte zomer. Omdat Botswana op het zuidelijk halfrond ligt, vallen deze seizoenen tegenovergesteld aan onze seizoenen. De beste reistijd voor een vakantie in Botswana is daarom vanaf mei tot en met augustus. Een ideale vakantiebestemming dus voor tijdens de Nederlandse zomervakantie.

Safari

De beste reistijd voor een safari in Botswana is van mei tot en met september. Onze voorkeur zou uitgaan naar juli of augustus, als de kans op bewolking en neerslag op zijn kleinst is. Het steeds droger wordende landschap zorgt ervoor dat dieren steeds beter te spotten zijn, mede doordat ze naar de schaarser wordende waterbronnen trekken. Vanwege de vrij grote verschillen in dag- en nachttemperatuur is het tijdens de lokale winter belangrijk om je in laagjes te kleden. Als je 's morgens vroeg op pad gaat om de dieren te spotten, dan kan het slechts enkele graden boven het vriespunt zijn. Een paar uur later kan het kwik de twintig graden overschrijden.

Tijdens de lokale zomer op safari gaan betekent dat het heet (meestal warmer dan dertig graden) is, er meer bewolking is en het allerbelangrijkste: er is aanzienlijk meer kans op een regen- of zware onweersbui. Dit zorgt ervoor dat de paden in de nationale parken veel slechter begaanbaar zijn en dat het veel lastiger is om de dieren te zien.

Cyclonen

In Botswana kun je last hebben van cyclonen. In de periode november tot mei kunnen er dergelijke orkanen ontstaan boven de Indische Oceaan, waarna ze naar Mozambique kunnen trekken. Vanuit Mozambique kunnen deze cyclonen als zware depressie verder landinwaarts trekken en in de oostelijke regionen van Botswana zorgen voor vrij grote hoeveelheden neerslag. Omdat Botswana diep genoeg in het binnenland ligt, hebben dit soort tropische systemen hun kracht grotendeels verloren voordat ze Botswana bereiken. Je zult daardoor niet zo snel te maken krijgen met windkracht 12 (orkaankracht).

Reisadvies - Botswana
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Botswana
Reisadvies - Botswana
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Botswana

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.