Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

bosnie-en-herzegovina Beste reistijd voor Bosnië en Herzegovina

Wil je weten wanneer je het beste naar Bosnië en Herzegovina kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Bosnië en Herzegovina ligt in de Balkan. Het heeft een kuststrook die een lengte heeft van ongeveer acht kilometer. Daarachter ligt een laagvlakte die net als het korte stukje kustgebied een mediterraan klimaat heeft. Meer landinwaarts heeft het landschap een meer heuvelachtig tot bergachtig karakter. Het klimaat is daar wat extremer en gaat van een gematigd zeeklimaat over in een continentaal klimaat zodra je je op hogere hoogtes bevindt. Als je een vakantie in Bosnië en Herzegovina wilt vieren dan is de periode mei tot en met september de beste reistijd. Mocht je niet zo van hitte houden, dan kun je de zomermaanden juli en augustus misschien beter mijden. De gemiddelde middagtemperatuur ligt dan tussen de 24 en 30 graden, maar hogere temperaturen zijn dan goed mogelijk. Wil je wat gematigde temperaturen, dan kun je beter in juni of september op vakantie naar Bosnië en Herzegovina gaan.

Strandvakantie

Door de beperkte kustlijn is Bosnië en Herzegovina geen drukbezochte strandbestemming. In en rond het stadje Neum staan wel een groot aantal strandhotels. De beste reistijd voor een zonvakantie aan de kust van Bosnië en Herzegovina is van half juni tot half september. De luchttemperatuur is met gemiddeld 25 tot 30 graden dan prima en het zeewater heeft een aangename temperatuur die tussen de 22 en 25 graden Celsius ligt. Vanaf de tweede helft van september wordt het weer meer onbestendig en merk je dat de temperaturen stap voor stap dalen.

Stedentrip

Voor een stedentrip naar Sarajevo, Mostar of een andere stad in Bosnië en Herzegovina is de periode half april tot begin oktober een goede reisperiode. In de maanden juli en augustus kan het net iets té warm zijn, maar over het algemeen zijn er dan voldoende dagen waarin het zwoel, maar niet extreem heet is.

Wintersport

De combinatie van bergen en winters weer zorgt ervoor dat je in de winter aan wintersport kunt doen in Bosnië en Herzegovina. Het wintersportseizoen duurt relatief lang (november tot en met april), maar is niet sneeuwzeker. De beste kans op goede sneeuw op de pistes heb je in de maanden januari en februari.

Reisadvies - Bosnië en Herzegovina
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Bosnië en Herzegovina
Reisadvies - Bosnië en Herzegovina
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Bosnië en Herzegovina

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.