Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

bhutan Beste reistijd voor Bhutan

Wil je weten wanneer je het beste naar Bhutan kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Het kleine Aziatische land Bhutan ligt deels in het Himalayagebergte en een deel bestaat uit subtropisch laagland. De warmste en laagste gebieden liggen in het zuiden van Bhutan. Naarmate je meer noordwaarts gaat stijg je in hoogte en dalen de gemiddelde temperaturen naarmate je verder boven de zeespiegel komt. De zomer staat in vrijwel heel Bhutan synoniem voor de moessonperiode, waarin er aanzienlijke hoeveelheden regen uit de hemel naar beneden komen vallen. Dit kan zorgen voor overlast in allerlei vormen, zoals overstromingen en modderstromen. Sommige wegen in Bhutan worden in de zomer tijdelijk onbegaanbaar en moeten daardoor afgesloten worden. Vanwege de relatieve kou in de winter, zeker op hogere hoogtes, zouden wij het voorjaar en najaar aan willen duiden als de beste reistijd voor Bhutan.

Als je wilt gaan rondreizen in Bhutan dan zouden wij twee specifieke periodes hiervoor uitkiezen. De eerste periode is van begin maart tot de tweede helft van april. Het is dan in grote delen van het land prima weer, met de kanttekening dat het in de hoogste berggebieden nog gemeen koud kan zijn, vooral gedurende de nacht. Een tweede goede periode om naar Bhutan te reizen is tussen half oktober en half november. De moesson is dan voorbij en de serieuze kou dient zich in de hoger gelegen regio's nog niet aan.

Tropische cyclonen

Bhutan heeft door de ligging binnen het Aziatische continent niet direct te maken met cyclonen, zoals men orkanen in dit deel dan de wereld noemt. De cyclonen die het zuidelijker gelegen Bangladesh bereiken, kunnen wel invloed hebben op het weer in Bhutan. Ze kunnen zorgen voor aanzienlijke hoeveelheden regen en in de bergen voor een flink pak sneeuw binnen korte tijd. De periode waarin cyclonen kunnen ontstaan is vanaf half april tot begin december.

Reisadvies - Bhutan
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Bhutan
Reisadvies - Bhutan
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Bhutan

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.