Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

bangladesh Beste reistijd voor Bangladesh

Wil je weten wanneer je het beste naar Bangladesh kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Bangladesh behoort tot de natste landen ter wereld. Als je beseft dat er in een gemiddeld jaar ongeveer drie tot vier keer zoveel regen valt dan in Nederland, dan kun je je wel een voorstelling maken om wat voor hoeveelheden je het dan hebt. Omdat het land grotendeels vlak is en de rivierdelta's van de Ganges en Brahmaputra het land domineren, ontstaat er een vrij grote kans op overstromingen. Tijdens de moessonperiode is het geregeld raak op het gebied en raken soms grote delen van de laagst gelegen delen van Bangladesh overstroomd. Het is vrij gebruikelijk dat maar liefst tweederde van het land onder water komt te staan tijdens de moesson. Dat dit het reizen van en door Bangladesh bemoeilijkt zal niemand verbazen. Ons eerste advies is om Bangladesh tijdens de moesson te vermijden als dat enigszins mogelijk is. Het ergst zijn de maanden juni, juli en augustus als er aan de oostkust wel 500 tot 800 millimeter regen per maand kan vallen.

Ga in de winter naar Bangladesh

Het droge seizoen in Bangladesh begint in november en duurt tot en met maart. Omdat er in november nog kans is op een verdwaalde cycloon en in maart de temperatuur al flink op kan lopen, is de periode december tot en met februari de beste reistijd voor Bangladesh. Januari mag je ronduit droog noemen en de regen die in december en februari valt mag je bijna verwaarlozen. De temperaturen zijn in de winter wat gematigd, wat in combinatie met de kleine neerslaghoeveelheden zorgt voor heerlijke reisomstandigheden.

Cyclonen

Wij noemen ze orkanen, in Amerika hebben ze het over hurricanes en in Azië zijn het cyclonen (cyclones). We hebben het hier over tropische stormen die snelheden halen die ver boven de honderd kilometer per uur uitkomen. De zwaarste cyclonen halen de tweehonderd kilometer per uur of nog hoger. Vanaf half april tot begin december kunnen dergelijke diepe tropische depressies ontstaan boven de Golf van Bengalen. Van daaruit trekken ze vooral naar Bangladesh en de oostkust van India.

Reisadvies - Bangladesh
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Bangladesh
Reisadvies - Bangladesh
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Bangladesh

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.