Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

andorra Beste reistijd voor Andorra

Wil je weten wanneer je het beste naar Andorra kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Beste maanden voor Andorra

Het ministaatje Andorra ligt centraal in de Pyreneeën. Hierdoor ligt het land op een gemiddelde hoogte van bijna twee kilometer, met een hoogste piek van 2946 meter. Hoewel Andorra in een zone ligt waar vooral mediterrane klimaten voorkomen, is er hier sprake van een mix van drie klimaattypes: een gematigd zeeklimaat, een gematigd landklimaat en op de hoogste plekken een hooggebergteklimaat. Hierdoor heeft Andorra grotendeels wel te maken met warme zomers, maar zijn de winters vrij koud. Waarin Andorra tevens duidelijk afwijkt is in het neerslagpatroon. Hier kun je het hele jaar door regen of sneeuw verwachten, waarbij het jaargetijde en de hoogte bepaald in welke vorm de neerslag valt. Als je voor een actieve of culturele vakantie naar Andorra wilt reizen, dan kiezen wij voor de periode juni tot half september als beste reistijd.

De hoogte is bepalend

Wat voor weer je in Andorra mag verwachten wordt vooral bepaald door de hoogte en de ligging. Zo ligt de maximumtemperatuur in hoofdstad Andorra La Vella, dat ongeveer 1000 meter boven de zeespiegel ligt, in juli en augustus rond de 24 tot 27 graden Celsius, terwijl het kwik in de hoger gelegen plaats Soldeu (1800 meter boven zeeniveau) dan vaak onder de twintig graden blijft steken.

De winter

In de winter is het koel tot zeer koud in Andorra. Vooral boven de tweeduizend meter is er dan sprake van vrij zware sneeuwval. In wat lager gelegen gebieden kan het meevallen en hoeft de neerslag niet altijd een winters karakter te hebben. Het winterweer zorgt voor twee dingen: een aantal wegen is soms afgesloten door sneeuwval en je kunt wintersporten in Andorra. Er zijn twee grote skigebieden in Andorra: Grandvalira en Vallnord. Als je hier wilt gaan skiën of snowboarden dan kun je dat het beste in januari of februari doen. Deze twee wintermaanden zijn het meest sneeuwzeker.

Reisadvies - Andorra
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Andorra
Reisadvies - Andorra
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Andorra

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.