Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

afghanistan Beste reistijd voor Afghanistan

Wil je weten wanneer je het beste naar Afghanistan kunt reizen? Op basis van het weer en klimaat kun je bepalen wat de beste reistijd is voor een bestemming. Daarnaast zijn andere factoren van invloed die niet direct met het weer te maken hebben en die de beste reisperiodes voor een reisbestemming kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan feestdagen of feestperiodes, waardoor het reizen interessanter wordt of juist niet, omdat het dagelijks leven daardoor stil komt te liggen.

Reizen naar Afghanistan betekent dat je buiten de lastige veiligheidssituatie ook te maken kan krijgen met minder aangename weersomstandigheden. Het klimaat van Afghanistan staat niet bekend als het beste klimaat voor reizigers. Het continentale klimaat zorgt voor koude en relatief natte winters, waarbij er in de lente een piek in de neerslag zichtbaar is. Voordat de zomer aanbreekt valt er vooral in de maanden maart en april redelijk wat neerslag. In mei, als het droger wordt, stijgt het kwik naar zomerse waardes. Omdat de echte hitte er nog niet is, mag je mei tot de beste maanden rekenen om Afghanistan te bezoeken.

Pas op voor de hete zomer

De zomer is heet in Afghanistan. Denk hierbij aan maximumtemperaturen die veelal rond of boven de veertig graden Celsius liggen. Ons advies is om in de zomermaanden niet af te reizen naar de meeste bestemmingen binnen Afghanistan. Het noorden van Afghanistan, waar het Hindoekoesj gebergte ligt, is een stuk aangenamer. In Bamyan, dat op een hoogte van pakweg 2500 meter boven de zeespiegel ligt, is het overdag in de zomer gemiddeld 22 tot 28 graden Celsius. Hoofdstad Kabul ligt wat lager, op ongeveer 1800 meter. Daar stijgt het kwik in de middag naar een temperatuur van ongeveer 28 tot 35 graden Celsius. De koelste zomerdagen zijn er prima uit te houden.

Het ideale najaar

Zodra de herfst aanbreekt kom je in het beste reisseizoen voor Afghanistan terecht. In september zijn de scherpe randjes van de hitte af. Het is nog wel droog en zonnig. Dit in combinatie met de lage relatieve luchtvochtigheid zorgt voor een prima weerbeeld. De maand oktober is misschien nog iets beter in de warmere delen van Afghanistan. In de bergen begint het al serieus af te koelen. Nachtvorst en sneeuw behoren daar dan al tot de mogelijkheden.

Vermijd de winter

De koelere winterperiode in Afghanistan kan beter gemeden worden. Hoe hoger je zit, des te koeler het wordt. In de laaggelegen delen kan het nog aangenaam mild zijn. Zodra je in de noordelijke helft van Afghanistan terecht komt is het vorst, sneeuw en koele wind die zorgen voor onaangename weersomstandigheden. In de praktijk blijkt dat het weer in de periode lastig te voorspellen is.

Reisadvies - Afghanistan
zonvakanties actieve vakanties stedentrips en cultuurreizen wintersport vakanties
januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
Dit reisadvies is van toepassing op: Afghanistan
Reisadvies - Afghanistan
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
zonvakanties
actieve vakanties
stedentrips en cultuurreizen
wintersport vakanties
Dit reisadvies is van toepassing op: Afghanistan

Wat is 'de beste reistijd'?

Het klimaat speelt vaak een belangrijke rol bij de beslissing waar en wanneer op vakantie te gaan. Het heeft geen zin om bij temperaturen van tien graden een strandvakantie te boeken en de kans dat je daadwerkelijk kunt skiën bij heet zomerweer is natuurlijk minimaal. Voor een actieve vakantie of stedentrip moet het niet te warm zijn.

Klimaatcijfers en klimaatstatistieken zeggen niet alles. Ze bieden slechts een indicatie van het weer over de afgelopen 20-30 jaar. Daarom vinden wij het belangrijk om extra informatie te geven over de beste reisperiodes voor landen, steden en streken. Dit dient als een handige hulp om het juiste moment te kiezen voor een vakantie naar een mogelijke reisbestemming. Anderzijds kun je hiermee een geschikte vakantiebestemming vinden voor een bepaalde reisperiode.

Wij als weerexperts houden vooral rekening met het weer en klimaat, maar nemen andere zaken als reisseizoenen (hoog, laag of middenseizoen), evenementen en andere elementen mee in ons reisadvies qua beste reistijd.