Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

mauritius Het klimaat van Mauritius

Mauritius is een tropisch eiland dat ca 855 kilometer ten oosten van Madagaskar ligt, op 1800 kilometer ten oosten van het vasteland van Afrika. De beroemde schrijver Mark Twain schreef over het eiland "From one citizen you gather the idea that Mauritius was made first, and then heaven; and that heaven was copied after Mauritius. Another one tells you that this is an exaggeration…" Niet voor niets dat deze schrijver zo onder de indruk is geweest van het prachtige Mauritius, want ook de schrijver van de tekst op deze pagina was flink onder de indruk van het prachtige eiland. Overweldigende tropische stranden worden afgewisseld met een diepgroene natuur. Als je je luxehotel uitloopt, is er een grote kans dat je een mooi uitzicht hebt op het hoger gelegen centrale plateau.

De combinatie van prachtige natuur, romantische witte stranden, luxehotels en een uitstekend klimaat maakt Mauritius tot een uitstekende vakantiebestemming. Niet voor niets is Mauritius voor pasgetrouwden een droombestemming voor een huwelijksreis. Wie het niet erg vindt om een reis te maken die vanuit Nederland minimaal zo'n zestien uur in beslag neemt, zal zeker niet teleurgesteld worden. Tot de Republiek Mauritius behoren ook het eiland Rodrigues, de Agalega-eilanden en de Cargados Carajos (St. Brandon).

Boek jouw vakantie naar Mauritius

Mauritius is een geweldige vakantiebestemming. Geniet van de magische stranden, ontdek het schitterende binnenland en laat je volledig in de watten leggen in een van de comfortabele hotels. Bij TUI kun je compleet verzorgde pakketreizen naar Mauritius boeken, om jou een onvergetelijke en onbezorgde vakantie naar dit paradijselijke eiland te laten ervaren.

Bekijk alle Mauritius vakanties bij TUI

Tropisch moessonklimaat

Mauritius heeft een tropisch moessonklimaat, type Am volgens de Köppen-Geigerclassificatie. Op jaarbasis valt er gemiddeld ongeveer 1300 millimeter regen, terwijl de droogste maanden (juli tot en met november) onder de 60 mm per maand blijven. Er is dus duidelijk sprake van een droge periode en een regentijd (moesson), bij gemiddelde etmaaltemperaturen die het hele jaar boven de voor dit klimaattype vereiste 18 graden Celsius blijven.

Mauritius

Zomer in Mauritius

De zomer in Mauritius valt van december tot en met maart. Dit is tegenovergesteld aan onze zomer, omdat Mauritius op het zuidelijk halfrond ligt. De zomers zijn aanzienlijk natter dan de wintermaanden. In de zomer valt er per maand rond de 200 millimeter regen. Lokaal kunnen er redelijk grote verschillen ontstaan, omdat de regen vaak zeer plaatselijk is, waardoor de totale neerslagsom aan het einde van de maand per plaats of gebied op Mauritius duidelijke verschillen kan vertonen. Op de langere termijn zijn de verschillen een stuk te verwaarlozen, hoewel het in de regel in het binnenland en langs de oostkust iets meer regent dan in het noorden en aan de westkust.

Tijdens de zomermaanden is het overdag gemiddeld rond de 30-31 graden. Het kwik daalt 's nachts dan naar 21 tot 23 graden, waardes die doorgaans pas vlak voor zonsopkomst bereikt worden. De grotere neerslaghoeveelheden in combinatie met de hogere temperaturen zorgen in de zomer ook voor een hogere relatieve luchtvochtigheid. Die ligt in de zomer rond de 80-81%, waarna hij daalt naar 77 tot 78% in juli en augustus.

Orkanen

Mauritius ligt op de aanvoerroute van orkanen en tropische depressies die in de periode december tot en met mei ontstaan boven het relatief warme zeewater van de Indische Oceaan. Deze depressies zijn de voornaamste reden dat er in de zomer meer regen valt dan in de winter. Binnen een etmaal kunnen er redelijk grote hoeveelheden regen vallen als er inderdaad een orkaan of tropische depressie over Mauritius of dicht langs Mauritius trekt. Hoewel het orkaanseizoen officieel van december tot en met april loopt, is de kans op zware tropische stormen het grootste in februari en maart. Mauritius wordt zelden vol getroffen. Gemiddeld komt dat zes tot acht keer per eeuw voor. Dankzij de hedendaagse technieken worden orkanen tijdig voorspeld en kunnen de nodige maatregelen genomen worden om schade en slachtoffers te beperken. Zelden komen er toeristen in gevaar door orkanen (of cyclonen zoals ze lokaal genoemd worden).

Regen

Op jaarbasis valt er gemiddeld 1300 millimeter neerslag, uitsluitend in de vorm van regen. Sneeuw komt hier niet voor, daarvoor is het simpelweg te warm. Gedurende het hele jaar heb je kans op een regen- of onweersbui. In de periode september tot en met november is de kans hierop relatief het kleinste. Een opvallend detail op Mauritius is dat het zelden op het hele eiland tegelijk regent. Vaak zie je dat het binnenland regen heeft, terwijl de kustgebieden droog zijn of precies andersom.

Zonneschijn

Mauritius heeft gemiddeld bijna 2900 zonuren per jaar. Dat komt neer op gemiddeld iets minder dan 8 uur per dag. In absolute uren is de zomer met gemiddeld 8 tot 9 uur zonniger dan de winter, waarin de zon tussen de 7 en 8 uur uitkomt. Relatief gezien is het aantal zonuren echter gedurende het hele jaar vrijwel gelijk, omdat tijdens de zomermaanden de daglichtperiode anderhalf tot twee uur langer is dan in de winter. Dagen zonder zon komen op Mauritius niet vaak voor. Als dat wel zo is, is er vaak sprake van een orkaan of zware depressie die langzaam over het eiland trekt.

Hoewel er een voor tropische begrippen redelijk hoog aantal zonuren is, zie je best vaak wolken boven de lucht. Deze tekenen dan mooi af tegen de blauwe lucht, de felle zee, de witte stranden en de groene palmbomen en andere natuur. Fotografen zijn blij met de vaak aanwezige wolken, omdat de witbalans op foto's zo niet verstoord wordt door een te felle lucht en de kleuren op de foto vaak net wat intenser zijn, zonder dat daarvoor een filter gebruikt hoeft te worden.

Zeewater

Als je van zwemmen houdt, hoef je op Mauritius niet bang te zijn om het zeewater in te gaan. Het zeewater heeft heerlijke temperaturen die in de winter op zijn laagst rond de 24 graden liggen en oplopen naar ongeveer 28 graden in de maanden januari tot en met april. De zeewatertemperatuur is ook hoog genoeg om een grote populatie aan tropische vissen te kunnen spotten in de grote zones met koraalrif die langs grote delen van de kust langs te vinden zijn. Niet voor niets staat Mauritius hoog op het lijstje van duikers en snorkelaars.

UV-straling

De kracht van de zon is in Mauritius groot. Een groot deel van het jaar is er sprake van de allerhoogste zonnekracht (uv-index 11), waarbij onbeschermd in de zon gaan eigenlijk niet verantwoord is, tenzij het om een zeer korte periode (10-15 minuten) gaat. Gedurende het hele jaar is het gebruik van een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor (minimaal 30) aan te raden, zelfs voor mensen die niet zo snel verbranden. Uit eigen ervaring kan gemeld worden dat zelfs een wandeling 's ochtend in mei bij een volledig bewolkte hemel al een verbrande huid op kan leveren als je niet gesmeerd hebt.

In de wintermaanden ligt de uv-index tussen de 6 en 9: nog steeds hoog en voldoende om flink te verbranden als je te lang onbeschermd de zon in gaat.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
januari
30℃
23℃
8
14
28℃
februari
30℃
23℃
8
17
28℃
maart
30℃
23℃
7
19
28℃
april
29℃
21℃
8
15
28℃
mei
27℃
19℃
7
14
26℃
juni
25℃
18℃
8
10
25℃
juli
25℃
17℃
7
14
24℃
augustus
25℃
17℃
7
15
24℃
september
26℃
17℃
8
8
25℃
oktober
27℃
18℃
9
8
25℃
november
29℃
20℃
9
9
25℃
december
30℃
22℃
9
16
26℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
30℃
30℃
30℃
29℃
27℃
25℃
25℃
25℃
26℃
27℃
29℃
30℃
nodata
minimum temperatuur
23℃
23℃
23℃
21℃
19℃
18℃
17℃
17℃
17℃
18℃
20℃
22℃
nodata
uren zonneschijn per dag
8 8 7 8 7 8 7 7 8 9 9 9
nodata
dagen neerslag per maand
14 17 19 15 14 10 14 15 8 8 9 16
nodata
hoeveelheid neerslag per maand
nodata
water temperatuur
28℃
28℃
28℃
28℃
26℃
25℃
24℃
24℃
25℃
25℃
25℃
26℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 10+

februari

UV 10+

maart

UV 10+

april

UV 10+

mei

UV 8-10

juni

UV 6-8

juli

UV 6-8

augustus

UV 6-8

september

UV 8-10

oktober

UV 10+

november

UV 10+

december

UV 10+

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 8-10

UV 6-8

UV 6-8

UV 6-8

UV 8-10

UV 10+

UV 10+

UV 10+

klik hier voor uitleg over de symbolen