klimaatinformatie per bestemming alles over weer & klimaat reisperiode advies contact

Het klimaat van Andesgebergte (Ecuador)
Het Andesgebergte  is ongeveer 7000 kilometer lang en loopt door 7 Zuid-Amerikaanse landen te weten Argentinië, Chili, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia en Venezuela. Hiermee is het Andesgebergte de grootste bergketen op het land ter wereld. De gemiddelde hoogte van het Andesgebergte is 4000 meter met pieken die boven de 6000 meter uit kunnen komen. De bergketen kan grofweg weg verdeeld worden in de zuidelijke Andes, de centrale Andes en de noordelijke Andes.
De noordelijke Andes ligt in Bolivia, Venezuela en Ecuador en bestaat voornamelijk uit vulkanische bergtoppen van 5000 meter. In dit gedeelte bevind zich ook de Nudo de los Pastos die de bergketen in tweeën splitst.
De centrale Andes loopt van Peru tot Chili en heeft de hoogste toppen van het gebergte. De Huascaran is 6768 meter hoog en de op twee na hoogste punt van het gebergte. Een grote aardbeving op deze berg heeft in 1970 complete stad Yungay onder de sneeuw en de puin bedolven en dat koste aan 20.000 mensen het leven. De Ojos del Salado is de op één na hoogste berg van het Andesgebergte. De Ojos del Salado is eigenlijk een vulkaan die al eeuwen uitgeblust is. In de centrale Andes liggen twee grote meren het Titicacameer dat op de hooglanden tussen Peru en Bolivia ligt en het zoutwater Poopómeer in Bolivia.
De zuidelijke Andes loopt in de punt van Zuid-Amerika door de landen Chili en Argentinië. In dit gedeelte bevind zich de hoogste piek van het Andes de Aconcagua die 6962 meter hoog is. De Aconcagua ligt in het Aconcagua Provinciaal Park in de provincie Mendoza van Argentinië. De zuidelijke Andes kan worden onderverdeeld in de Andes de Transición, de Patagonische Andes en de Antartandes. In de Andes de Transición bevinden zich de hoogste gedeeltes en kan worden gezien als het dak van de Andes. In de Patagonische Andes begint de gemiddelde hoogte al behoorlijk af te lopen en heeft het nog een gemiddelde hoogte van 3000 meter. Terwijl in de Antartandes de bergen geheel in de zee verdwijnen en alleen nog voor vuurland omhoog komt waar het overgaat in de Scotiarug die als de Zuid-Orkneyeilanden, Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden, Zuid-Shetlandeilanden, Clerke Rocks, Shag Rocks, Stateneiland en Burdwood Bank nog boven komt.

Het klimaat van de Andes is zeer divers en iedere streek heeft zijn eigen klimaat maar over het algemeen heeft het een hooggebergte klimaat. Het noorden van de Andes is regenachtig en warm, het zuidelijke deel is regenachtig en koel terwijl het centrale gedeelte weer erg droog is. De bergen hebben een grote invloed op het klimaat eromheen vooral in de meer landelijk gelegen gedeeltes waar het Andesgebergte aan het regenwoud grenst. In de gedeeltes die dichter bij de oceaan liggen hebben diverse winden een grote invloed op de temperaturen en de neerslag. De hoogste pieken van de Andes hebben de zogenoemde eeuwige sneeuw. De onderstaande klimaat gegevens kunnen geen helder beeld geven van het klimaat in de Andes. Men moet er vanuit gaan dat hoe hoger men komt hoe koeler het is en dat geld ook voor de weg naar het zuiden. De neerslag in de Andes zal op veel plaatsen in de vorm van sneeuw vallen. Ook de hieronder genoemde zeetemperaturen zijn een gemiddelde voor de diverse plekken waar de Andes of de uitlopers ervan met de Oceaan in contact komen.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor het Andesgebergte:
Let op plaatselijk komen er afwijkingen voor

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 16 5 8 11 20
februari 15 5 8 12 21
maart 13 3 6 14 21
april 10 1 5 13 17
mei 5 -2 4 12 14
juni 3 -4 4 15 13
juli 2 -5 4 13 12
augustus 4 -3 5 16 10
september 8 -2 5 14 12
oktober 11 0 7 11 13
november 13 3 8 12 15
december 15 4 8 10 18
= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm
 

Meer klimaatinformatie
Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaal beeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers.
Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo:

 

kans op
(zeer) warm
w
eer

kans op
winters
weer
kans op
langdurige
neerslag
kans op
orkanen
(cyclonen)
zonzekerheid

UV-index

januari
februari
maart
april
mei
juni
juli
augustus
september
oktober
november
december
klik hier voor uitleg van de symbolen

Disclaimer
De informatie op deze pagina is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit klimaatgegevens van meteorologische instituten, weerkundigen en andere bronnen. De rubriek "méér klimaatinformatie" is door ervaringsdeskundigen gemaakt op basis van statistieken en ervaringen.
Aan alle gegevens op deze pagina kunnen geen rechten ontleend worden. Het weer heeft geen geheugen en biedt geen garanties. Men zegt niet voor niets dat er niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar is als het weer. De samenstellers van deze site voelen zich dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk voor schade in wat voor vorm dan ook die mogelijkerwijs ontstaan zou zijn door beslissingen van derden op basis van door ons beschikbaar gestelde informatie.

 

Beste reisperiode
Wil je weten wanneer je het beste naar deze bestemming kunt reizen?
Bekijk hier de beste reisperiodes

 
Actueel weer
De weersverwachtingen voor de komende dagen en het actuele weer op dit moment van deze bestemming zien?
Bekijk hier de weersverwachtingen

 
Meer over Andesgebergte

Andes.startpagina.nl
Andes informatie
Wikipedia
... meer Andesgebergte

Aangepast zoeken
 

vakantie startpagina klimaatinformatie van alle landen alles over weer & klimaat reisperiodes ● cookies links contact