Welkom op Klimaatinfo.nl. U bezoekt deze site in een zeer verouderde en onveilige browser. Onze site werkt hierdoor niet optimaal. Voor de beste ervaring op onze website en uw eigen online veiligheid raden wij u ten zeerste aan een moderne browser als Chrome, new Egde of Safari te gebruiken!

Corendon Black Friday TOP 2025

canada Het klimaat van Canada

Het grootste deel van Canada heeft een continentaal klimaat, dat ook wel als een landklimaat aangeduid wordt. Het gematigd landklimaat en het koele landklimaat komen het meeste voor. In de noordelijke delen van Canada gaat dit over in het toendraklimaat (het ET-klimaat binnen het klimaatsysteem van Köppen). Boven de poolcirkel zijn er gebieden waar het zo koud is, dat daar sprake is van een ijsklimaat of sneeuwklimaat (EF-klimaat).

Canada is het op één na grootste land ter wereld. Met bijna 10 miljoen vierkante kilometer verslaat het China, de Verenigde Staten en Brazilië. Rusland is met een kleine 17 miljoen vierkante kilometer nog een stuk groter. Ondanks de enorme afmetingen heeft Canada niet zoveel verschillende klimaatgebieden. Dat heeft vooral te maken met de ligging, die relatief ver van de evenaar is en het beperkte aantal factoren dat invloed heeft op het klimaat van Canada.

Belangrijk zijn de Rocky Mountains in het westen van het land: die zorgen er aan de ene kant voor dat depressies het binnenland ten oosten van deze bergketen niet kunnen bereiken. Hierdoor ontstaat ook een vrijwel vrije doorgang voor gebieden met koude poollucht om diep het Canadese binnenland in te trekken. Temperaturen kunnen in de wintermaanden tijdens de aanvoer van zeer koude poollucht dalen naar waardes van min 30 tot min 40 graden. Soms wordt het zelfs nog kouder en worden dorpen compleet van de buitenwereld afgesloten.

Canada

Invloed van de oceanen

De stromingen in de oceanen vormen een ander element met grote invloed op het klimaat van Canada. In het westen zorgt de Kuroshio voor de aanvoer van relatief warm zeewater, waardoor de westkust van Canada een stuk warmer en aangenamer is dan de oostkust: daar wordt juist relatief koel zeewater aangevoerd via de Labradorstroom. In de provincie British Columbia is het weer daarom een stuk milder van karakter. In de zomer wordt de meeste hitte wat getemperd door het zeewater, maar in de winter zorgen de zee en de bergen ervoor dat het kustgebied in het zuidwesten van Canada milde winters heeft, met gemiddelde temperaturen die op veel dagen het hele etmaal boven het vriespunt blijven. Hiermee is dit deel van Canada tijdens de wintermaanden aanzienlijk warmer dan alle andere regionen van Canada, waar het in de winter koud tot zeer koud is.

Klimaatinfo van de populairste bestemmingen in Canada

Bekijk direct het klimaat van de populairste toeristische bestemmingen in Canada:

Reizen naar Canada

Canada is een bestemming waar je het hele jaar door naartoe kunt reizen. Wie een rondreis door Canada wil maken, zal vooral in de periode mei tot en met september reizen, omdat de wegen dan het beste begaanbaar zijn. In de herfst en het voorjaar zijn de Canadese steden echter zeer de moeite waard en tijdens het hele winterseizoen kun je in Canada uitstekend terecht voor wintersport. Houd er wel rekening mee dat je je reisdocumenten voor Canada op tijd in orde hebt. Je moet bijvoorbeeld op tijd een eTA Canada aanvragen als je zonder visum naar Canada wilt reizen. Regel ook zeker je huurauto of camper op tijd. Een camper huren in Canada doe je bij voorkeur voor de kerstdagen als je hartje zomer door Canada wilt toeren. Vooral in het hoogseizoen is de beschikbaarheid vaak zeer beperkt als je laat reserveert.

Klimaatzones

Het grootste deel van Canada heeft volgens het Köppenklimaatsysteem een landklimaat, variërend van een gematigd landklimaat in sommige zuidelijke delen van het land overgaand via een grote zone met een koel landklimaat naar een subarctisch klimaat (type Dfc). Het noorden en noordoosten van Canada hebben een toendraklimaat (type ET). Hier zijn de winters zeer koud, de zomers koel en valt er weinig neerslag.

De Rocky Mountains in het westen hebben deels een hooggebergteklimaat, met grote stukken waar eeuwige sneeuw ligt en de temperatuur ook in de zomermaanden niet of vrijwel niet boven het vriespunt uitkomt. Binnen de Rocky Mountains heb je ook lager gelegen gebieden waar een koel landklimaat (type Dsc) voorkomt.

Langs de westkust heerst een gematigd zeeklimaat (type Cfb) met milde winters, warme zomers en redelijke hoeveelheden neerslag waarvan er in de winter meer valt dan in de zomer, maar er is geen sprake van een echt droog seizoen.

Winters

Canada heeft te maken met koele tot zeer koude winters, met uitzondering van de westkust, waar het warme zeewater ervoor zorgt dat het niet te ver afkoelt. De Rocky Mountains zorgen er hier voor dat koude poollucht vanuit het binnenland de kustgebieden in het westen niet kan bereiken. Wat betreft temperatuur en weerbeeld is het westen van Canada daarom ook een van de meest stabiele streken in de winter. Wél is er een grote kans op neerslag door de aanvoer van soms zeer grote depressies vanaf zee. Omdat deze tegen de bergen blijven hangen, heb je op de meeste plekken redelijk hoge neerslaggemiddelden. De winterperiode is in het westen de meest natte periode van het jaar, met gemiddeld meer dan duizend millimeter neerslag in de vorm van regen, sneeuw, ijzel en hagel (oktober tot en met maart).

In centraal Canada zijn de winters zonder enige uitzondering koud. De grootste variatie zit vooral in hoe koud het uiteindelijk wordt en dat wordt vooral bepaald door hoe sterk de aanvoer van zeer koude poollucht uit het noorden is. In het noordelijke deel van centraal Canada zijn temperaturen van min 20, min 30 of zelfs min 40 zeer normaal in de periode november tot en met maart. Het zuiden is normaal minder koud, tenzij er een sterke stroming van koude lucht in zuidelijke richting trekt en de temperaturen zelfs tot diep in de Verenigde Staten tot een stuk onder het vriespunt kunnen dalen. Het zuidoosten van Canada heeft het meest onvoorspelbare winterweer. De thermometer kan op veel plekken overdag boven het vriespunt uitkomen, maar vooral een stukje landinwaarts, waar je de grote steden zoals Quebec en Toronto vindt, kan het ook flink koud worden. Weerkaartjes met diepe depressies en lage temperaturen worden in de wintermaanden regelmatig afgewisseld met depressies waarin flinke hoeveelheden sneeuw aangevoerd worden en periodes van (lichte) dooi, die helaas voor de lokale bevolking vaak van vrij korte duur zijn.

winter in Canada

Warme zomermaanden

De zomers in Canada zijn op veel plekken vrij warm. In het westen zijn de zomers vergelijkbaar met Nederland. In steden als Vancouver en Victoria is het overdag zo'n 20 tot 25 graden en daalt de temperatuur 's nachts tot ongeveer 10 tot 15 graden. De zomer is daar relatief droog, met zo'n 40 tot 60 millimeter per maand. Temperaturen kunnen in dit gebied oplopen tot rond de dertig graden, maar veel warmer wordt het niet zo gemakkelijk. Zelfs in een plaats als Dawson, halverwege Yukon, vrij dicht bij de grens met Alaska, is een maximumtemperatuur van 20-25 graden vrij gebruikelijk in juli, de warmste maand in deze regio. Eind augustus kan hier wel de eerste nachtvorst weer voorkomen en een maand later kan het ook overdag al voor het eerst vriezen.

Waar het wel vrij warm kan worden is in het zuiden van Canada. Omdat de zee hier vrijwel geen invloed meer heeft op het weer, heeft de zon vrij spel om de thermometers op te laten lopen naar 22 tot 30 graden gemiddeld, met soms flinke uitschieters tot zo'n veertig graden in Ontario. Het oosten van Canada (Nova Scotia en Newfoundland) is wat temperatuur betreft te vergelijken met Nederland. Onder invloed van een sterke aanvoer van soms zeer grote depressies vanuit het noordoostelijke puntje van de Verenigde Staten is dit gebied wel een stuk natter. Gemiddeld valt er ook in de zomer hier honderd millimeter per maand, lokaal zelfs nog meer. Voor een strandvakantie is deze regio daarom niet de meest geschikte.

Het noorden van Canada – met name het deel dat boven de Noordpoolcirkel ligt – is ook in de zomer koel. Het uiterste noordoosten, waar je Ellesmere en Devon vindt, is bedekt met een permanente ijslaag. Jaarlijks is er een periode van ongeveer veertig tot zestig dagen dat er geen vorst voorkomt. Tijdens erg koele zomers kan deze periode sterk verkort worden. Tijdens de warmste dagen wordt in deze koudste streek van Canada maximaal zo'n 10 tot 12 graden Celsius gemeten.

Extreme zomer

Eind juni 2021 heeft Canada te maken gekregen met extreem zomerweer. In het westen liepen de temperaturen op naar waardes die je eerder in Dubai of Las Vegas zou verwachten. Vooral het zuidwesten kreeg het flink te verduren. In Lytton (British Columbia) werden recordtemperaturen gemeten. Nadat er tijdens twee opeenvolgende dagen officiële temperaturen van 46,1 en 47,9 graden geregistreerd waren, werd het hitterecord op dinsdag 29 juni nogmaals gebroken. Het werd toen 49,6 graden Celsius. Als gevolg van de extreme weersomstandigheden ontstonden er bosbranden. Op 30 juni bereikte een van deze natuurbranden Lytton en legde een groot deel van het dorp in de as.

Neerslag

Wat neerslag betreft zijn er in Canada zeer grote verschillen. Het noordelijke deel (rondom en boven de Noordpoolcirkel) is zeer droog, met ongeveer honderd tot tweehonderd millimeter neerslag per jaar, vrijwel alles in de vorm van sneeuw.

Het binnenland, tussen de Rocky Mountains in het westen en de Hudsonbaai in het noordoosten, is ook droog te noemen. Hier valt op jaarbasis gemiddeld 250 tot 500 millimeter. Het zuidoosten van de staat British Columbia is iets natter. Langs de oostkust en aan de westelijke zijde van de Coast Mountains vallen aanzienlijk grotere hoeveelheden. Met ongeveer 700 tot bijna tweeduizend millimeter per jaar valt hier vrij veel neerslag. De westkust van Canada is het natste, met meer dan tweeduizend millimeter per jaar aan neerslag, waarvan een zeer groot deel in de vorm van regen. In tegenstelling tot tropische bestemmingen, waar de neerslag vaak in de vorm van buien valt, kunnen er hier langere periodes met veel uren aan regenval voorkomen. Hoewel de zomers ook niet bepaald droog te noemen zijn, valt de meeste neerslag in deze regio overduidelijk in het winterseizoen (oktober tot en met maart).

Wind

Het noordoosten van Canada heeft regelmatig te maken met stormen, die het gevolg zijn van diepe depressies die langs de oostkust van Amerika aangevoerd worden. Zelfs orkanen of restanten van orkanen zijn mogelijk. Het kan tijdens stormen flink spoken langs de oostkust van Canada, zeker als er flinke hoeveelheden regen meegevoerd worden.

Een ander soort wind zijn de sneeuwstormen. Deze zogenaamde blizzards teisteren met regelmaat het oostelijke deel van Canada.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
maximum temperatuur minimum temperatuur uren zonneschijn per dag dagen neerslag per maand hoeveelheid neerslag per maand water temperatuur
januari
-5℃
-14℃
3
13
3℃
februari
-4℃
-13℃
4
11
2℃
maart
3℃
-6℃
5
11
2℃
april
11℃
1℃
6
11
3℃
mei
18℃
8℃
7
12
7℃
juni
24℃
13℃
8
12
13℃
juli
27℃
16℃
9
11
19℃
augustus
25℃
15℃
8
12
21℃
september
20℃
10℃
6
11
19℃
oktober
13℃
5℃
4
12
14℃
november
6℃
-1℃
3
14
9℃
december
-1℃
-9℃
3
15
5℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
nodata
maximum temperatuur
-5℃
-4℃
3℃
11℃
18℃
24℃
27℃
25℃
20℃
13℃
6℃
-1℃
nodata
minimum temperatuur
-14℃
-13℃
-6℃
1℃
8℃
13℃
16℃
15℃
10℃
5℃
-1℃
-9℃
nodata
uren zonneschijn per dag
3 4 5 6 7 8 9 8 6 4 3 3
nodata
dagen neerslag per maand
13 11 11 11 12 12 11 12 11 12 14 15
nodata
hoeveelheid neerslag per maand
nodata
water temperatuur
3℃
2℃
2℃
3℃
7℃
13℃
19℃
21℃
19℃
14℃
9℃
5℃

0-5 mm =  NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weer kans op winters weer kans op langdurige neerslag kans op orkanen (cyclonen) zonzekerheid UV-index
januari

UV 0-3

februari

UV 0-3

maart

UV 0-3

april

UV 3-6

mei

UV 6-8

juni

UV 6-8

juli

UV 6-8

augustus

UV 6-8

september

UV 3-6

oktober

UV 0-3

november

UV 0-3

december

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
kans op (zeer) warm weer
kans op winters weer
kans op langdurige neerslag
kans op orkanen (cyclonen)
zonzekerheid
UV-index

UV 0-3

UV 0-3

UV 0-3

UV 3-6

UV 6-8

UV 6-8

UV 6-8

UV 6-8

UV 3-6

UV 0-3

UV 0-3

UV 0-3

klik hier voor uitleg over de symbolen